keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kevät ja muita juttuja


Ihana kattokruunu Claremontin hotellilla

Nyt on asuskeltu Perthissä jo pian viisi kuukautta. Täytyy myöntää, ettei kaksi talvea peräkkäin ole ollut mitenkään maailman paras asia - myönnettäkööt tosin, että Perthin talvi on ollut sellaista +16-18 astetta päivisin, kymmenkunta vähemmän öisin, paljon sadetta ja tuulta. Untuvapeitto (Ikeasta!) ja lämpöpuhallin on pelastanut koti-illat ja -yöt, sillä täällä kämppiin vetää ovista ja ikkunoista kosteutta ja kylmää. Nyt lämpötila kohoaa päivisin päälle kahdenkymmenen ja sateita tulee enää harvakseltaan.


King Parkissa alkaa ensimmäinen syyskuuta villikukkakuukausi, joka pitää sisällään kaikenlaista toimintaa. Sunnuntaisin puisto houkuttelee piknikille livemusiikkia kuuntelemaan ja villikukkakarnevaalia katsomaan. Lisäksi on lapsille keijufestareita, opastettuja villikukka- ja puukävelyitä ympäri puistoa ja kaikenlaista taidetta. Suomessa kesä on aktiivista aikaa, jolloin on jos jonkinlaista festaria ja maatilatoria lyhyen kesän ja ankaran talven vuoksi. Täälläkin on mukava huomata, että kaupunki alkaa herätä eloon ihan eri tavalla talven jälkeen.


Kings Park on siis tuo suuri puisto, joka sijaitsee Perthin keskustasta katsottuna länteen. Puiston itäreunalta aukeaa hieno näköala joelle ja keskustan sekä South Perthin ylle. Puisto on suosittu pinkikpaikka, ja mikä hienointa, meiltä pääsee sinne kävellen 15-20 ja pyörällä 10 minuutissa.
   Näin kasvitietelijänä olin ymmärrettävästi aivan pähkinöinä (argh mikä sanonta), kun kuulin Kings Parkin olevan käytännössä suuri 400 hehtaarin kasvitieteellinen puutarha upealla näköalalla. Pettymys oli melkoinen, kun pääsin puistoon ensimmäistä kertaa huhtikuussa: kesän kuivuuden jälkeen puisto - kuten muukin luonto -  oli kauttaaltaan ruskea ja kuollut. Nyt on satanut kolmisen kuukautta ja koko Perth vihertää. Nurmikko kasvaa silmissä pitkää apilaa ja monenmoista keltaista luonnonyrittäjää. King Parkissa pyöräilessä enemmän ja vähemmän vaatimattomia kukkia kasvaa kaikkialla ja lisää on tulossa. Monet Australian kuivat alueet, mm. osa Pilbarasta, muuttuvat hetkellisesti väriloistoksi keväällä, ja parhaan kokemuksen saisi jos lähtisi kukkasafarille. Perth sijaitsee kuitenkin kovin kaukana kaikesta. Onneksi Kings Parkiin on kuitenkin koottu kasveja ympäri Australiaa.


Lasisilta Kings Parkin itälaidalla. Joki jää oikealle, keskustan pilvenpiirtäjiä näkyy taustalla. Kovin kuivaa on vielä tässä kuvassa, taisi olla huhti-toukokuuta

 

 Näkisittepä tämän alueen nyt. On hieman erilainen. Vertailukuvia tulossa pian.


Kasveista

Kings Parkin bushlandissa kasvaa kasveja kolmelta kasvillisuusalueelta. Nämä ovat kuivahko kalkkikivialue, jota voisi verrata kuivaan nummeen tai kanervikkoon, banksiametsä lajeinaan Banksia attenuata, B. grandis, B. menziesii ja B. prionotes ja alavat kosteammat alueet valtalajina B. Ilicifolia. Ennen eurooppalaisten saapumista Australian mantereelle Kings Parkin valtalajeina olivat eukalyptukset eli vanhalta nimeltään kuumepuut Tuart (Eucalyptus gomphocephala) ja Jarrah (E. marginata), sekä Marri (Corymbia callophylla). Nykyään aluetta dominoivat banksiat Allocasuarina fraseriana ja Dryandra sessilis. Buslandin alueella kasvaa 324 erilaista alkuperäislajia, jotka edustavat 15% Perthin alueen alkuperäiskasvistosta.
Kings Parkista tekee erityisen sen kalkkikivijyrkänne. Kings park on yksi kolmesta kohtalaisen suuresta jyrkännekasvillisuuden alueesta Swan Riverin varrella. Muut kaksi ovat Blackwall Reach ja Mt Henry. King Parkista voikin löytää ainutlaatuisen lajitelman erilaisia pensaita, yrttejä, saroja ja ruohoja, joita tavataan normaalisti vain aivan rannikon tuntumassa.

Eläimistä

Kings Parkin bushland tarjoaa muuttolinnuille ja selkärangattomille suojapaikan keskellä kaupunkia. Puistossa esiintyykin yli 70 eri lintulajia, 20 matelijalajia sekä satoja erilaisia selkärangattomia. Perthin alueen alkuperäisnisäkkäitä edustavat pussieläimiin kuuluva kettukusu (Trichosurus vulpecula) sekä lukuisat eri lepakkolajit. Puistossa elää myös harvinainen Bothriembryon indutus -etana, joka elää yleensä kallioisemmilla seuduilla. Kings Parkin populaatio asustaakin kalkkikivijyrkänteen suojissa. Myös eräs hämähäkki, the trapdoor spider (Aganippe rhaphiduca) on asettunut Kings Parkiin. Useampia pysyviä populaatioita on tavattu ympäri puistoa, mutta hämähäkin normaalia elinympäristöä ovat Albanyn Jarrah-metsät.


Banksia





1 kommentti: